Zdrava ishrana za početnike

281

Piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i model tanjira, četiri su najjednostavnija metoda pravilne ishrane, koji će vam dati smjernice kako da se hranite zdravije.
Piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i model tanjira, četiri su najjednostavnija

Metoda pravilne ishrane, koji će vam dati smjernice kako da se hranite zdravije.

Bilo da imate višak kilograma koji želite da skinete, ili dijabetes zbog čega vam je zdrava ishrana vid terapije, ili ste jednostavno donijeli odluku da počnete drugačije da se hranite, principi zdrave ishrane su isti.

– Pored komplikovanih tehnika pravilne ishrane, koji podrazumjevaju poznavanje sistema zamjene namirnica i određivanje njihovog glikemijskog indeksa, postoje i mnogo jednostavniji načini – ističe mr sc. dr Miodrag Đorđević .On navodi da su piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i model tanjira najjednostavniji metodi koji će vam pomoći da otpočnete s pravilnom ishranom.

Piramida ishrane
Crtež piramide ishrane prikazuje kako da isplanirate dobro balansiran obrok. Namirnice koje čine bazu piramide uzimajte kao osnovne, a one s vrha samo ponekad i u manjim količinama. Ipak, klasična piramida ima svoje nedostatke. U njoj nije definisana veličina porcije, nema zdravijih zamjena namirnica unutar samih grupa, nema savjeta o načinu spremanja hrane, nema razlike između zdravih i nezdravih masnoća, nema razlike između rafiniranih ugljenih hidrata i onih od integralnih namirnica, a nisu naglašene ni zdravije vrste mesa.

Princip šake

Ovaj metod je najprije korišćen u Africi da bi se ljudima lakše obijasnilo kako da se hrane koristeći svoje ruke kao mjeru, a kasnije ga je razradila kanadska Asocijacija za dijabetes.

Koliko čega na dan:

Ugljeni hidrati – količina koja odgovara dvijema šakama.

Voće – količina koja odgovara jednoj šaci.

Proteini – količina koja staje na dlan i koja je debljine malog prsta.

Povrće – količina koja staje u dve šake.

Masnoće – količina polovine palca.

Model tanjira

Jednostavan model balansirane ishrane zasnovan je na tome da svaki dio tanjira treba da odvojite za određenu vrstu hrane kako biste napravili balans u ishrani. Jedina mana modela tanjira je ta što se nigde ne kaže da hrana na tanjiru treba da bude kuhana, a ne pržena. Pored onoga što stane na tanjir uz obrok dodajte i jednu šolju obranog mlijeka ili jogurta i neku voćku.

Sistem semafora

Ovaj sistem potiče iz Indije, a zasnovan je prema principu boja na semaforu. Prednost sistema signala je u tome što namirnice možete da premještate iz jedne u drugu zonu, zavisno od metoda spremanja hrane. Ako, na primer, skuhate krompir, takav obrok se ubraja u zelenu zonu, ako od njega napravite pire, onda ste u žutoj zoni, ali ako ga ispržite, bićete u crvenoj zoni.

Crvena zona – izbegavajte

– Hrana bogata mastima

– Šećeri (rafinisani ugljeni hidrati)

– Hrana visokog glikemijskog indeksa

– Hrana s malom količinom dijetnih vlakana

Žuta zona – jedite umjereno

– Hrana s malom količinom masnoća

– Hrana s visokim glikemijskim indeksom

– Hrana s malom količinom dijetnih vlakana

Zelena zona – preporučuje se

– Hrana niskog glikemijskog indeksa

– Hrana s puno dijetnih vlakana

– Hrana s malo masnoća

BLIC ŽENA