Čvrsnica: SVAKO IMA NEKU LJUBAV

Kanjon, Ferata, Vidikovac, Hajdučka jel treba još nešto

635

Čvrsnica je jedna od najviših planina u BiH. Do nje se dolazi iz dva pravca: sa istočne strane, uz Drežanku, pritoku rijeke Neretve, kroz kanjon Dive grabovice, i sa zapadne strane, iz smjera Jablanice preko Sovićkih vrata i Blidinjeg jezera. Najviši vrh planine je Pločno, visok 2228 m, i on je četvrti vrh u Bosni i Hercegovini.

Moj prvi posjet Čvrsnici bio je apsolutno neplanski a krenuli smo iz Dive grabovice i išli smo smijerom Diva Grabovica – Zli potok – Tise – Žlijeb – Diva grabovica a već naredni vikend vratili smo se jer nam je bilo žao sto nismo obisli feratu kako smo prvobitno imali u planu.
Već prvi susret sa impozantnom stijenom Velikog kuka izmamio je osmijeh na lice, blagi uspon prema Bivku Žiško koji se nalazi na 680 mNv i kratak predah.

Prvi put išli smo desno kroz Zli potok a danas ono zbog čega smo se i vratili ferata na stijeni Velikog Kuka koja sa svojih 1350 metara visine predstavlja najvišu stijenu na Balkanu. Stijena Velikog Kuka veliki je zahtjevan alpinistički izazov. Prvi put je ispenjana 1939. godine.Staza se vrlo oštro uspinje suhim koritom kroz koje se u proljeće obrušavaju bujice i za njeno savladivanje nije potrebno posebno alpinistčko znanje niti vještine.

Na par mjesta potrebno je malo smjelosti. Obavezno treba nositi kacigu jer postoji opasnost od obrušavanja sitnijeg kamenja u kanjonu.

Staza nije preporučljiva za one koji se boje visine i nisu dobro kondiciono pripremljeni.


Izlazak na greben je momenat kada me Čvrsnica osvojila, prizori tokom ovog dijela su izuzetno fascinantni kao i nakon izlaska u gornje dijelove gdje se pružaju fantastični vidici na doline ispod a i okolne litice.Dalje putem do doma Vilinac te nakon čaja i kratke pauze put nas zove dalje.

A dušu sam nahranio na vidikovcu, tada mi je već postalo žao što nemam još jedan dan na raspolaganju nego sam turu koja se može napraviti u dva dana zgurao u jedan.

Misleći već tada da je pogled sa vidikovca ono najbolje što Čvrsnica može da pruži, krenuli smo dalje u pravcu jezera Crvenjak i dalje Hajdučkih vrata gdje smo imali obaveznu pauzu i novo oduševljenje, još jedan prizor kako je majka priroda u stanju da nas očara stvarima koje je samo ona u stanju napraviti.

Već tu se rodila neraskidiva veza sa ovom planinom i danas je posebno mjesto za mene, vjerujem da vecina ljubitelja prirode ima neko mjesto koje ih veže do kraja života, prvi put sam osjetio to upravo na Čvrsnici, ako me neko pita zašto, moj odgovor bi bio neke stvari se jednostavno dese ovaj put na moju sreću.A i kako obijasniti nekome ko je mišljenja “šta imaš od veranja po planini” ali zato razumije onaj ko treba da razumije.

Kako kaže izreka: Čemu je vakat, tome je i vrijeme.

Valjalo je krenuti. Osim toga što je sada nizbrdo, put preko Žlijeba je puno lakši, i ugodniji za hodati, nazad do Dive grabovice gdje nas je uhvatio i mrak.Umor nas je lagano stizao ali impresije i ljubav koja se rodila toga dana davali su mi motiv tako da umoru nisam ni davao veliki značaj.Nešto najblize onome kuda je naša grupa prošla je i slijedeći snimak kolega iz Avantura koji su za razliku od nas i dokumentovali svoju malu avanturu, mi nasu nosimo u srcu barem ja. Uživajte u videu: