Psiholozi otkrivaju 3- minutno pravilo kako da vas vaše dijete poštuje od malena

65

 

Koliko vremena vi provedete sa svojim djetetom poslije posla? Tehnički nam je potrebno dosta vremena kako bismo završili sve svoje obaveze nakon što dođemo kući. Prema stručnjacima su tri minuta djevno najvažniji u toku dana, a zbog toga je poznati psiholog Natalija Sirotič objasnila pravilo zbog kojeg ćete imati povjerenje u svoje dijete čak i onda kada ono bude tinejdžer.

To pravilo od tri minute govori da se morate pozdraviti sa svojim djetetom svaki dan kao da se vi niste duo vidjeli, a pored toga je važno da budete u nivou njegovih očiju. Važno je da provedete tri minute grleći ga i pitajući ga šta se sve desilo kada vi niste bili tu, a to je bilo da radite kada vodite dijete iz škole ili kada se vratite kući poslije posla.

Zbog čega je to bitno? Kako psiholozi govore, prilikom ta prva tri minuta, onda će vam dijete reći sve informacije koje je zapamtilo, a kada dijete to pravilo ignoriše, onda se to može razlikovati od karaktera djeteta. Nema svako priliku reći svojim roditeljima neke činjenice koje su totalno nevažne.

Bitno je da vi znate da to pravilo od tri minute ne znači da bi vi trebali provesti tačno tri minute dnevno sa vašim djetetom, nego to znači da morate najmanje provesti tri minute kako bi vam rekli sve važno što imaju za reći. Da biste stekli neki novi nivo totalnog razumjevanja sa vašim djetetom, onda slijedite ovo:

Provodite vrijeme tako što ćete raditi nešto za šta ste i vi i vaše dijete zainteresovani. Dijete vam treba čuti da ga razumijete, a nekada ponovite informaciju koju ste čuli od njega ranije. Ne trebate pokazivati lažno uzbuđenje, a izbjegavajte duge i beskorisne rasprave.