Probudilo se najveće leglo zmija na svijetu(VIDEO)

767

 

Na hiljade zmija probudilo se nakon zimske hibernacije koja je trajala nekoliko mjeseci.

Svake godine u proljeće zmije podvezice u kanadskoj provinciji Manitoba imaju jedan nesvakidašnji ritual. Hiljade njih izlazi iz jama u posljednjoj nedjelji , a kulminacija događaja  bude mjesecu aprilu i početkom maja. Razlog zbog kog izlaze je – parenje.

Kao i sve zmije, i podvezice u zimskim mjesecima hiberniraju i ne izlaze nekoliko mjeseci. One se smještaju u pravom lavirintu podzemnih tunela. Ipak, nema dovoljno mjesta, pa tako mnoge završe u prostoru ne većem od prosječne dnevne sobe. Kad dođe proljeće, doslovno idu jedna preko druge kako bi izašle na površinu, a ti prizori često nisu ugodni, prenosi Express.

Kad dođe vrijeme parenja mužjaci besomučno traže ženke s kojima će se pariti. Ipak, pošto ih ima gomila, za mnoge od njih ovaj poduhvat je nemoguća misija. Pri tome im ne pomaže ni činjenica da je razmjera mužjaka i ženki 10.000 prema 1.

Jedna ženka ima i do pedeset mladih. Mužjaci brže izlaze napolje, puno prije ženki kojima je potrebno i do par nedjelja. U svoje se rupe vraćaju u septembru.