Pčele raspoznaju lica

147

Pčele mogu naučiti razaznavati ljudska lica, odnosno oblike slične licu, tvrdi studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Biology.

No pčele nas ne prepoznaju kao ljude, već nas vide kao “čudne cvjetove”, tvrde istraživači sa Sveučilišta Toulousea iz Francuske.

Znanstvenike je zainteresirala prijašnja studija koju je 2005. proveo australski znanstvenik Adrian Dyer sa Sveučilišta Monash a koji je dokazao da se pčele mogu naučiti povezivati ljudska lica sa slatkim i ukusnim izvorima hrane – cvjetovima.

Martin Giurfa iz Toulousea je zato s kolegama odlučio otkriti kako to pčele mogu razlikovati lica. Prvo su im prikazivali slike jednostavnog lica, nešto što bi dijete nacrtalo – dvije točke kao oči, kratka vertikalna crta kao nos i vodoravna duža crta kao usta. Na taj su način željeli saznati mogu li ti insekti odrediti razliku između jednostavnih prikaza lica. Zatim, u drugom dijelu istraživanja, pokazivali su im lica s crtama koje su zbijene ili iznimno razbacane među kojima je bilo i “normalno” lice; kad bi pčele pokazale da preferiraju točan oblik lica, znanstvenici bi im dali slatku poslasticu.

Kada bi im prestali davati nagradu, pčele su i dalje odabirale ispravano lice, što znači da razlikuju pravilan oblik lica od nepravilnog.

Zatim su znanstvenici željeli utvrditi mogu li pčele razlikovati lice od slika lica koje nikada prije nisu vidjele. Pokazalo se da mogu. Znanstvenici su stoga zaključili da pčele mogu razaznavati lica, ne zato što znaju što je lice već zato što uče relativan raspored njegovih karakteristika.

Isto se događalo i sa slikama pravih lica gdje su prepoznale lica sve dok se usta, oči ili profil nije prikazao u drugačijem uzorku od naučenog. Ipak, to ne znači da mogu izolirati svakog pojedinca. Samo su sposobne zapamtiti raspored oblika, karakteristike, strukturu i na taj način se snalaziti prilikom razlikovanja objekata u svojoj okolini.

 

ekologija.com.hr