Otkrivamo najzanimljivije činjenice o luku!

171

Crveni luk se smatra kraljem bioflavonoida – sadrži kvercetin koji je dobar u borbi protiv alergija, upala i srčanih oboljenja

Mislite da znate sve što se može znati o crvenom luku? Mi smo sigurni da to nije posve tačno… Dajemo vam priliku da provjerite svoje znanje.

Zanimljive činjenice o crvenom luku

Prvi organizirani uzgoj luka je započeo u Aziji prije otprilike 5,500 godina. U kratkom se vremenu počeo uzgajati i u ostatku svijeta i postao popularan zbog ljekovitih svojstava i lake pohrane tokom zime.

Luk je vrlo zdrav za jelo. Puni su kompleksnih ugljikohidrata koji održavaju zdravlje metabolizma, vitaminima, mineralima, vlaknima te ne sadrže masnoće.

Srednje velika glavica luka sadrži oko 30 kalorija.

Oko 2000 godina se u starom egiptu vjerovalo kako luk djeluje poput afrodizijaka. Naprimjer, svećenici u Egiptu nisu smjeli konzumirati luk kako on ne bi uticao na njihov libido.

Najveći uzgojeni luk je težio oko 5 kilograma.

Jak miris luka nas može rasplakati, ali na sreću postoje taktike koje to mogu spriječiti. Jedna od napopularnijih je žvakanje žvakaće gume ili hljeba, upaljena svijeća… Možete staviti malo sirćeta na dasku za rezanje.

Luk se trenutno nalazi na šestom mjestu najpopularnijih namirnica.

Atlete i vojnici starih civilizacija su ga koristili kao izvor snage. Vjerovali su kako njegova konzumacija i pruža više energije i brzinu pokreta.

U Americi je u zadnjih 20 godina porasla potražnja za ovom vrstom luka za čak 50%

Možete se riješiti neugodnog zadaha nakon konzumacije luka ako pojedete malo peršuna.

večernji.hr