Zlatibor odmor za duš i tijelo

Za nepuna tri sata vožnje od Sarajeva, naći ćete se u oazi mira, na čistom vazduhu, okruženi dobrodošlicom i toplinom koju svojim gostima pruža planinarko turistički centar Zlatibor.
U ugodnoj atmosferi koja će vas naprosto natjerati da zastanete i odmorite, Zlatibor koji je poznat kao planinski turistički centar i visinsko lječilište, nudi vam cijelu lepezu mogućnosti da priuštite sebi opuštanje iz snova. Zlatibor je vazdušna banja, specifičan po miješanju mediteranske klime koju donose morski vjetrovi sa Crnogorskog primorja i opojnog planinskog vazduha stoljetnih borovih šuma.

Zlatibor kao lječilište za brojne bolesti

Osim hotelskih sadržaja, gostima su na raspolaganju mogućnosti uživanja u čarima Zlatibora, planine i vazdušne banje sa najdužom turističkom tradicijom. Zlatibor je lječilište za brojne bolesti, a od davnina je poznato po jednoj od najstarijih bolnica za liječenje bolesti štitne žlijezde u ovom dijelu Evrope. U bolnici su angažovani vrhunski ljekari za liječenje jednog od najčešćih oboljenja današnjice, čiji su rezultati u liječenju bolesti štitne žlijezde poznati širom svijeta.

U neposrednoj blizini Zlatibora nalazi se prelijepa planina Tara, koja plijeni svojim prirodnim bogatstvom. Rijeka Drina u istočnoj Bosni i Hercegovini sa svojom čarobnom smaragdnozelenom bojom i čuvenim kanjonom, čija je dubina 700 do 1.000 metara, najpoznatija je po splavarenju.

Nedaleko od Zlatibora, na putu za Sirogojno, nalazi se Stopića pećina. Pećina je duga 2.000 metara, a u nekim dijelovima ima visinu i od 50 metara, dok se u blizini Užica, na putu ka Beogradu, nalazi Potpećka pećina, čiji ulaz spada u red monumentalnih djela prirode.

Stopića pećina

Šarganska osmica

Ne treba propustiti vožnju Mokrom gorom, jednom od najljepših željezničkih trasa na svijetu. Pruga, poznata i kao Šarganska osmica, duga je 13,5 kilometara, prolazi kroz 22 tunela i više od 10 mostova i vijadukta.

U selu Sirogojno smješten je muzej pod otvorenim nebom “Staro selo”, a na putu za Taru nalazi se etno-selo Drvengrad na brdu Mećavnik.

Šarganska osmica