Neophodne stvari za planinarenje

465

Postoji nekoliko osnovnih stvari za planinarenje koje svaki strastveni planinar treba da posjeduje i nosi pre nego što krene u avanturu. Bez obzira da li ste tek početnik ili već iskusni planinar, ovo su neke od ključnih stvari koje trebate imati čim napustite kuću i krenete u jos jednu avanturu. Ove planinarske stvari pokrivaju nekoliko sezona ali za ekstremnije uslove ili duže šetnje treba razmisliti o dodavanju dodatne opreme vašoj kolekciji.

Komplet prve pomoći – Prvo se uvjerite da je vaš komplet za prvu pomoć spreman za upotrebu. Morate biti spremni da učinite više nego što je zavijanje posjekotine, najbliža pomoć može biti daleko. Kompaktni kompleti su zaista korisni, jeftini i lagani. Veoma je važno da se komplet dopunjuje posle svakog planinarenja.

Čak i na toplom danu vrijeme može biti promjenljivo.

Ovo je još važnije kada se hoda primorskim putevima i na velike nadmorske visine, gde vrijeme može da se veoma brzo menja. Temperatura može da varira u toku dana, sunčano jutro ne mora uvijek da obećava sunčan ostatak dana. Ako se pješači tokom zimskih meseci, naravno da je potrebno više toplije odeće i to u više slojeva.

Na kratkim šetnjama možete poneti jednostavnu torbu ili nešto sa dovoljno prostora da smestite nekoliko osnovnih stvari navedenih ovde.
Tokom duže šetnje (posebo zimi), ranac je koristan za dodavanje dodatnih slojeva i oprema koja može biti potrebna.

Tokom šetnje potrebno je mnogo energije, tako da se uverite da imate dovoljno hrane da bi ste imali energetski podsticaj. Suho voće i orasi su idelne užine. Sendvič ili tjestanina će vam pružiti mnogo potrebnih ugljenih hidrata.

Hidratacija je takođe veoma važna, Voda će pomoći u smanjenju izgradnje mliječne kislenine i smanjiće mišićnu napetost i bol.

Čeona lampa je sastavni dio stalne opreme, pogotovo u zimskim danima kad dan traje znatno kraće, jednostavno ne smijete se dovesti u situaciju da nemate svijetlo, čime uzrokujete eventualne padove radi lošeg pregleda terena a samim tim povrede.

Sigurnost prilikom odlaska i povratka sa planine mora biti i jeste na prvom mjestu. Nije sva oprema podjednako upotrebljiva neka je više praktična nego druga a to je nešto na šta treba isto obratiti pažnju. Veći dio opreme koji kupujemo koristimo na duži vremenski period a ne samo na jednu sezonu, oprema je često i skupa a nerjetko cijena diktira i kvalitet same opreme. Opremu birajte oprezno uz česte konsultacije sa iskusnim planinarima i prodačima opreme u radnji gdje kupujete opremu.

Uvijek je bolje imati kvalitetniju opremu na koju možete računati u situacijama kada vam zatreba.