Kiselo mlijeko je proizvod koji ide ruku pod ruku sa zdravom ishranom. Domaće kiselo mlijeko se nalazi na jelovnicima širom svijeta, a osim što osvježava jako je zdravo za naš organizam.

Velika je razlika između kiselog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda

Domaće kiselo mlijeko važi za veliki antioksidans i antibiotik pa će vam i više nego dobro doći u hladnim zimskim danima. Kiselo mlijeko u sebi sadrži veliki broj minerala, kalcija i fosfata koje obično kravlje mlijeko i sir nemaju.

Razlog je sam proces fermentacije kojom se stvara zdrava mliječna kiselina. Napominjemo da je za proces pravljenja domaćeg kiselog mlijeka potrebno stvoriti odgovarajuće higijenske uvjete tj. paziti da mlijeko koje kiselimo bude bez štetnih bakterija.

Kako napraviti kiselo mlijeko

Ukoliko ste u mogućnosti kupite domaće slatko mlijeko (1l) i to od lokalnih provjerenih proizvođača iz čistog uzgoja, da izbjegnete pojavu bakterija. Također, možete koristiti pasterizirano mlijeko iz prodavnica. Sirovo mlijeko ćete kratko prokuhati dok pasterizirano ne morate, već zagrijte do samog ključanja.

Mlijeko ne smije biti ni prevrelo pa ostavite da se malo prohladi. Nakon toga u mlijeko dodajte jednu šoljicu običnog jogurta, organskog vrhnja ili grčkog jogurta zavisno od toga šta volite. Kad ste dobro promiješali, sipajte u zdjelu sa poklopcem ili staklenku. Ostavite preko noći u frižideru kao i kasnije jer mora biti na hladnom.

Ovako spremljeno mlijeko možete piti samo, ali i koristiti za pripremu slastica, voćnog jogurta, sladoleda, smoothie i svega ostalog što volite.

 

zdraviportal.ba