Krov kuće, na kom rastu skupocjeni tatrufi

185

Koliko sreće treba da imaš da ti na kući raste pečurka koja vredi više od same kuće? Ne, neke ljude jednostavno hoće i doviđenja.

Veliko oduševljenje zavladalo je među francuskim gurmanima kada je na jednom pariskom krovu otkriven veliki divlji tartuf, piše BBC.

Vjeruje se da je otkriće tartufa pod stablom graba u vrtu na krovu zgrade blizu Ajfelovog tornja, prvo takve vrste u glavnom gradu Francuske. Tartufi obično rastu puno južnije, u mediteranskoj klimi i iz zemlje ih vade posebno izdresirane svinje ili psi.

Cijena te aromatične pečurke nedavno se udvostručila, na 5.000 eura za kilogram.

Zimski crni tartuf otkriven u Parizu nije najskuplja vrsta iz te skupine pečuraka, ali kuhari je izuzetno cijene i koriste u kombinaciji sa školjkama, kobasicama i krompirima. Stručnjaci u francuskom prirodnjačkom muzeju kažu da je izvanredno što je tartuf uspio tako daleko od svog prirodnog staništa.

Otkriće ovog divljeg tartufa predivan je primjer važnosti krovnih vrtova ili zelenih krovova za urbanu bioraznolikost“, saopštio je muzej.

Frederik Madre, istraživač u muzejskom centru za ekologiju i zaštitu, kaže da ga je to otkriće “ispunilo velikom radošću“.

Rekao je da je bio u velikom iskušenju da proba 0,75 kilograma tešku pečurku pre nego što ju je dao na analizu.

Stručnjak za gljive, profesor Mark-Andre Selos, ističe da je pojava tartufa u jednom severnom gradu “izuzetna”.

To pokazuje da se to opet može dogoditi i da je moguće uzgojiti tartufe na pariskim krovovima“, izjavio je.

Francuska prestonica pokušava da podstakne urbano vrtlarstvo, a cilj je u iduće dvije godine pretvoriti krovove poslovnih zgrada i ostale prostore u 405.000 kvadratnih metara vrtova.

 

Izvor: N1