Kako da očistite prašinu i prljavštinu s računara?

79

 

Prašina je jedan od najvećih neprijatelja vašeg računara. Bez obzira koliko napora ulagali u čišćenje, bez obzira šta činili, prašina iz zraka se svakako nakuplja na računaru i sprječava pravilan rad računara, a vas navodi na kihanje. Kako je se riješiti?

1. Prebrišite ekran

 

Kako bi kod kuće uklonili prašinu sa monitora, ljudi često koriste grube ili papirne ručnike. Potom se dlačice s ručnika ili maleni komadići papira lijepe za ekran, spadaju i nakupljaju ispod tastature. Špored toga, papirni ručnici i grube tkanine ostavljaju mrlje i sitne ogrebotine po ekranu.

Samo je krpa od mikrofibera pogodna za čišćenje monitora! Ta tkanina ne ostavlja dlačice i dovoljno je mekana da ne izgrebe površinu monitora.

2. Očistite prašinu s kućišta

 

Nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol, amonijak ili aceton. Te agresivne tekućine mogu ukloniti boju sa tipki i lako oštetiti monitor, posebno ako je monitor prekriven slojem koji sprječava reflekciju.

Kako bi kod kuće pripremili univerzalnu tekućinu za čišćenje, pomiješajte vodu i ocat u jednakim omjerima. Tom mješavinom navlažite krpu (nemojte krpu uranjati u tečnost!).