DNEVNIK JEDNOG BOSANCA U KANADI

428

 

Isječak iz dnevnika (izbjeglica iz Sarajeva u Kanadi!)

12 avg. — Uselili smo u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen. Ovdje je
tako lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom.

14 okt. — Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće je poprimilo sve one divne nijanse žute i zelene boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj.

11 nov. — Dan sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim da neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će ukoro snijeg. Tako je divno.

02 dec. — Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bjelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, očistili stepeničte i prilazni put, a onda se grudvali (ja pobjedio!). Kada je prošla grtalica morali smo ponovo da očistimo kapiju. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

12 dec. — Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je prekrasno.

19 dec. — Noćas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovdje je zaista divno samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.

22 dec. — Opet padaju ona bijela govna!!! Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Šupak.

25 dec. — Sretan Božić. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka onaj peder što vozi grtalicu, ubiću ga. Mater im j…m što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi.

27 dec. — Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad god prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu snijega ispred kapije a i hladno je. Kažu da će noćas pasti novih 30cm tih bijelih govana.

28 dec. — Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako vako nastavi neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata što ih je on nabacio i zamalo da sam mu je slomio o glavu.

04 jan. — Najzad izašao iz kuće. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane i kad sam se vraćao udario kolima jelena. $3000 štete na kolima. Te j….e nemani trebaju biti ubijene. Svugdje ih ima. Što ih lovci ne pobiše sve jesenas?

03 maj — Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zahrđala od j….e soli što je posipaju svuda.

10 maj — Selim na Floridu. Ne mogu ni zamisliti kako neko normalan može živjeti u toj j….oj Kanadi.