Đumbir-shot / Nevjerovatni napitak od đumbira ( zadajte udarac đumbirom )

247

Vrijeme je hladno, za tu priliku šta je bolje od đumbirshot-a. Savršen početak dana, uz čarobni napitak stvarno ćete se probudit.

Đumbar ima antiinflamatorna svojstva, pun je antioksidanata i mislim da je zaista dobro da ga koristite. Đumbir ujutru za dobar početak dana!

Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijem, manganom, bakrom, magnezijem i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom pruža našem organizmu pravu “energetsku bombu”.

Đumbir se koristi kao namirnica još od davnina, a njegova primjena je vrlo široka. Đumbir između ostalog ublažava bolove, pomaže liječenju artritisa, smanjuje upale, a koristi se i kod mršavljenja jer ubrzava metabolizam.

Svakako je najbolja namirnica za zimske dane, jer su tada prehlade češće, a on uvelike može prevenirati i liječiti od prehlade.

Prije korištenja, bitno je napomenuti nekoliko ključnih stavki vezanih uz namirnice.

Kada kupujete med, dajte prednost domaćim proizvođačima jer su vrlo značajna odstupanja u kvaliteti, koja je vrlo bitna. Isto tako med uvijek vadite s drvenom, plastičnom ili porculanskom žlicom, jer u dodiru s metalom, med gubi neka od svojih ljekovitih svojstva. Također, med u vrućoj tekućini gubi svoja svojstva i uvijek ga je potrebno stavljati u mlaku tekućinu.

Ako nemate pristup domaćem limunu, uvijek mu prethodno skinite koru ili ga jednostavno iscijedite, kako pesticidi, koji se obično nalaze u kori, ne bi dospjeli u vaš pripravak.

Recept za život bez virusa:

potrebno

– 200gr djumbira izrendati
– 4 limuna iscijediti
– 2 supene kasike meda
– 2 dcl hladne vode

Sve pomiješati i ostaviti 1h. Procijediti kroz sito da što više tekućine prođe. Nasuti u flašu i čuvati u frižideru (do 2 sedmice moze biti u frizideru). I svako jutro popiti čašicu zdravlja ili đumbir-shot narodski rečeno.

Uživajte