Akcijski junak šokirao fanove: ‘Borim se s teškom bolešću…

278

Majstor borilačkih vještina i zvijezda akcijskih filmova Jet Li (55) zabrinuo je obožavatelje neprepoznatljivim izgledom zbog zdravstvenih problema. Kinez boluje od poremećaja rada štitnjače, odnosno hipertireoze, ima srčane tegobe, a muči ga i noga te kičma koju je ozlijedio izvodeći vratolomije na snimanjima. Fanovi su komentirali kako glumac izgleda starije od 55 godina vidjevši njegovu fotografiju prije nekoliko dana kada je bio u tibetanskom hramu.

– Doktor mi je rekao da mogu odlučiti hoću li nastaviti snimati akcijske filmove ili provesti ostatak života u invalidskim kolicima – rekao je Li prije nekoliko godina. Prošlog ljeta ispričao je kako se pet godina bori s bolešću i da mu je zbog poremećaja štitnjače nateklo lice te ima podbuhle oči.


Debeo sam. Ne mogu izgubiti višak kilograma. Istina je kako je to zbog bolesti hipertireoze. Moje srce može doseći 130 do 140 otkucaja u minuti čak i kada ne vježbam. Nisam superheroj, samo sam običan čovjek i suočavam se s time da ne mogu nastaviti raditi svoj posao – pojasnio je Li. Dodao je kako mu bolest pogađa metabolizam i najviše utječe na fizički izgled te uzrokuje da se ili drastično deblja ili drastično mršavi.

Na početku je pomislio da je riječ o raku jer je naglo izgubio osam kilograma, no doktori su otkrili pravi uzrok. Li ne želi koristiti modernu zapadnu medicinu nego vjeruje u učinkovitost u tradicionalne kineske medicine. Lijekovi koje su mu propisali doktori ne mogu u potpunosti stabilizirati njegovo stanje

Bolest utječe na njegovo raspoloženje i apetit, no Li ističe kako mu pomažu meditacija i čitanje Svetog pisma, odnosno budistička vjerovanja. Glumac, koji je umirovljeni prvak borilačke vještine wushu, 2013. je snimio akcijski film ‘The Expendables 3’ s Arnoldom Schwarzeneggerom (70).

Li je 2007. osnovao ‘One Foundation’, organizaciju koja se fokusira na prirodne katastrofe, dobrobit djece, školuje stručnjake koji se brinu za dobrobit javnosti i financira druge dobrotvorne organizacije.