Žene u Aziji dugo ostaju mladolike i vitke, a tajna nije u striktnim dijetama i cjelodnevnim treniranjima nego u kulturi jedenja te zdravoj i balansiranoj prehrani.

1. Japanska kuhinja poznata je po raznolikosti, bogata je i uravnotežena, vole i konzumiraju ribu, povrće, soju, rižu, voće i zeleni čaj. Osim toga njihovi su obroci sastavljeni od sezonskih namirnica.

2. Način pripremanja hrane
U Japanu su tradicionalne metode kuhanja pirjanje, roštiljanje i kuhanje na pari, sve to s minimalnim količinama masnoće. Kako bi se što brže termički obradila hrana i tako zadržala više nutritivnih vrijednosti, povrće je rezano na manje komadiće. Baza mnogih jela je povrtna juha. Japanci ne pretjeruju sa začinima kako im hrana ne bi opterećivala probavne organe, jetru i bubrege.
3. Kultura jedenja
Jedenje je u Japanu ritual. Japanci jedu polako iz malih tanjura i zdjelica. Izbjegavaju dekoracije i gotovo se svaka namirnica stavlja na poseban tanjur koji nikada nije prepun. Na taj način izbjegavaju prejedanje.

4. Riža umjesto kruha
Riža bez soli i maslaca osnova je svakog jela, a izbjegavanje bijelog brašna saveznik je u održavanju vitk

5. Glavni obrok u danu je doručak
Najznačajniji obrok u danu, doručak, uključuje nekoliko jela, obično je to riža, omlet, soja s povrćem, alge i zeleni čaj.

6. Zaboravite desert
Desert se jede u rijetkim prigodama, a i tada u vrlo malim količinama. Čak i kada jedu desert to nije onakav desert kakvim ga mi zamišljamo, bogat šećerom i kalorijama. Desert je najčešće sladoled od riže, ili slastice s malo masnoća i šećera koje ne ostavljaju trag na trbuhu.

 

http://wall.hr